Клініко-діагностична лабораторія

Сучасна медицина досягла такого рівня розвитку, що багато захворювань, в тому числі найбільш серйозні, виліковуються на ранніх стадіях. Саме тому так важливо вчасно помітити найменші порушення в організмі та супроводжуючу їх симптоматику і звернутися в медичний заклад. Одним з найбільш важливих методів для встановлення правильного діагнозу в сучасній медицині є лабораторна діагностика. У МДП№3 функціонує сучасна клініко-діагностична лабораторія, у якій проводиться весь спектр клінічних досліджень. У жовтні 2015р. проведена переакредитація клінічно-діагностичної лабораторії МДП № 3.

 

 

Ординська Наталія Євгеніївна – лікар – лаборант має першу кваліфікаційну категорію.

 

 

 

 

 

 

 

 

Колектив клініко – діагностичної лабораторії складають спеціалісти, які пройшли спеціалізацію і підвищення кваліфікації за різними розділами лабораторної діагностики.

Взяття крові для всіх видів досліджень здійснюються одноразовими комплектами «Гранум».

Всі лабораторні дослідження виконуються на високотехнологічному обладнанні з якісними реагентами, з щоденним внутрішньолабораторним контролем якості та зовнішньої оцінки якості.

 

 

Оснащення клініко – діагностичної лабораторії дозаляє проводити наступні дослідження:

  • Гематологічні дослідження:
    • загальний аналіз крові;
    • визначення осматичної резистентності еритроцтів крові;
    • визначення швидкості осідання еритроцитів крові;
    • підрахунок лейкоцитарної ормули крові;
    • підрахунок тромбоцитів по Фоніо;
    • підрахунок ретикулоцитів крові.
  • Загальноклінічні дослідження:
  • загальний аналіз сечі;
  • дослідження сечі за Нечипоренко;
  • дослідження сечі за Зімницьким;
  • визначення глюкози в сечі;
  • визначення ацетону в сечі;
  • визначення жовчних пігментів в сечі;
  • дослідження мокротиння;
  • аналіз калу на скриту кров;
  • копрограма.
  1. Паразитологічні дослідження:
  • дослідження крові на плазмодії малярії;
  • дослідження зішкрябів на ентеробіоз;
  • виявлення яєць гельмінтів;
  • виявлення найпростіших.
  1. Біохімічні дослідження:
  • глюкоза крові;
  1. Імунологічні дослідження:
  • Визначення групи крові системою АВ0 та резус-фактору з використанням цоліклонів.

 

Результати аналізів видаються в день забору біоматеріалу

 

Підготовка пацієнта до лабораторних досліджень

To begin with, you should try looking for the major search engines

It’s also wise to make sure that the software that you are using has all of

The third research paper topics are writing about solutions and products that have been tested essay writer and tried.

the features that you need.

such as Google or Yahoo.

 Загальні положення

Гарантія точності результатів аналізів – це не тільки професійне обладнання та високваліфікований персонал лабораторії. Важливою умовою, що гарантує  достовірний результат аналізу, є правильна підготовка пацієнта безпосередньо до здачі аналізу. Багато факторів (дієта, фізичне навантаження, емоційний стрес, прийом лікарських засобів, добові коливання деяких показників) можуть впливати на результати лабораторних досліджень. Тому пацієнтам для отримання точних результатів необхідно суворо дотримуватись всіх рекомендацій та вимог щодо підготовки до здачі аналізів.

Коли лікар виписує направлення на лабораторне дослідження, він  обов’язково повинен розповісти пацієнту про те, як правильно підготуватися до здачі аналізів, щоб за отриманими результату можна було встановити точний діагноз і призначити лікування. Якщо пацієнт ігнорує цей підготовчий етап, то в подальшому може бути встановлений неправильний діагноз або може виникнути необхідіність повторної здачі аналізів.

 

Підготовка пацієнта до аналізу крові

Для виключення факторів, які впливають на результати дослідження, при підготовці до здачі загального аналізу крові, біохімічних аналізів, дослідження згортувальної системи крові, гормонів, онкомаркерів, серологічних досліджень на ВІЛ, сифіліс, гепатити треба дотримуватись таких правил:

–         Кров для лабораторних досліджень рекомендовано здавати вранці натщесерце після нічного 12-годинного голодування;

–         Напередодні аналізу необхідно утримуватись від фізичних навантажень, прийому алкоголю та ліків (за можливістю), змін в звичайному раціоні харчування;

–         Лягти спати в звичайний час і піднятися не пізніше ніж за 1 годину до взяття крові;

–         Вранці після під’йому утримуватись від куріння;

–         Якщо існують труднощі з відміною ліків, необхідно повідомити про це лікаря або лабораторію;

–         Кров слід здавати до проведення рентгенологічного, ендоскопічного, ректального дослідження, фізіотерапевтичних процедур;

–         Безпосередньо перед взяттям крові необхідно виключити фізичне навантаження (біг, під’йом по сходах), емоціональне збудження, відпочити 10-15 хвилин.

 

Підготовка пацієнта до аналізу сечі

Загальний аналіз сечі

Напередодні здачі аналізу сечі необхідно утриматись від фізичних навантажень, прийому алкоголю, лягти спати в звичайний час. Для загального  аналізу сечі збирають всю першу ранкову порцію сечі в сухий, чистий промаркований (прізвище, ім’я, по-батькові) пластиковий або скляний контейнер (стерильний одноразовий контейнер для сечі)  після ретельного туалету зовнішніх статевих органів. Контейнер щільно закривають кришкою. Доставляють у лабораторію протягом 90 хвилин з моменту сечовиділення. Бажано,  щоб попереднє сечовипускання було не пізніше, ніж у 2г ночі.

 

 Аналіз сечі за Нечипоренком

Напередодні здачі аналізу сечі необхідно утриматись від фізичних навантажень, прийому алкоголю, лягти спати в звичайний час. Для  аналізу сечі за Нечипоренком збирають середню порцію сечі в чистий промаркований (прізвище, ім’я, по-батькові) пластиковий або скляний контейнер  після ретельного туалету зовнішніх статевих органів. Для збору середної порції сечі першу частину сечі при сечовиділенні пацієнт випускає в унітаз, середню порцію збирає в контейнер, сечу, що залишилась, випускає в унітаз. Контейнер щільно закривають кришкою, одразу доставляють у лабораторію.

 

Аналіз сечі за Зимницьким

Пацієнт збирає сечу протягом доби кожні 3 години. Всього 8 порцій у 8 окремих чистих ємностей. О 6 годині ранку пацієнт опорожняє сечовий міхур, цю порцію сечі виливають і починають збір сечі після 6 години ранку кожні 3 години:

І порція: 6.15-9.00;

ІІ порція: 9.00-12.00;

ІІІ порція: 12.00-15.00;

ІV порція: 15.00-18.00;

V порція: 18.00-21.00;

VІ порція: 21.00-24.00;

VІІ порція: 24.00-3.00;

VІІІ порція: 3.00-6.00.

Кожна ємність маркується із зазначенням ПІБ пацієнта та часу збору сечі, щільно закривається кришкою і зберігається у холодильнику при температурі 4˚-8˚С. Всі 8 порцій доставляються в лабораторію.

 

Аналіз сечі на цукор 

Необхідно зібрати добову сечу , пацієнт збирає всі порції сечі, виділені за 24 години. Вранці пацієнт першу порцію сечі виливає в унітаз. Далі протягом доби збирає всю виділену сечу в ємність об’ємом 3л, включаючи порцію сечі вранці наступного дня. Протягом всього часу збору сечі вона має зберігатися в холодильнику. Після збору всієї сечі її ретельно перемішують і відливають в окремий чистий пластиковий або скляний контейнер приблизно 100мл сечі, цей контейнер маркують із зазнгаченням ПІБ пацієнта та добового об’єму сечі і доставляють в лабораторію.

 

 

 

Підготовка пацієнта до аналізу калу

Перед збором калу для загально-клінічного дослідження (копрограми) необхідно відмінити медикаменти, які впливають на зовнішній вигляд калових мас та посилюють перистальтитку кишковика. Це усі послаблюючі засоби, препарати заліза, вісмуту, барію, засоби, що вводяться в ректальних свічках. Не рекомендується збирати кал у жінок під час менструації. Не можна досліджувати кал після клізми. Для паразитологічних досліджень калу спеціальна підготовка не потрібна.

Пацієнт після дефекації бере з різних місць калових мас ложечкою шматочки кала і переносить їх в пластиковий контейнер з кришкою. Контейнер маркується (ПІБ пацієнта) і доставляється в лабораторію для загально-клінічного дослідження калу (копрограма) або дослідження калу на яйця глист та найпростіші. Неприпустимо направляти кал на дослідження в картонних коробках.

 

Підготовка пацієнта до аналізу зіскоба на ентеробіоз. 

Зіскоб проводять вранці, до дефекації ( у жінок до сечовиділення). Паличкою з ватним тампоном на кінці, змоченим кип’яченою водою кімнатної температури, проводять обережне зіскоблювання з поверхні складок навколо ануса і в нижніх відділах прямої кишки. Отриманий матеріал поміщають в пластмасовий або скляний контейнер, щільно закривають кришкою і доставляють в лабораторію.

 

Підготовка пацієнта до аналізу мокротиння

 для загально-клінічного дослідження

Мокротиння збирають в пластикові контейнери з широким отвором ємністю 70 мл з кришкою, що щільно закручується. Збір мокротиння проводять вранці до прийому їжі після ретельної чистки зубів і полоскання порожнини рота і глотки кип’яченою водою. Пацієнта необхідно попередити, що збирати необхідно тільки мокротиння, що відділяється під час кашлю. Ємність маркують (ПІБ) і доставляють в лабораторію.

 

 

Колектив лабораторії робить все для того, щоб лікар прийняв правильне рішення, а пацієнт отримав якісний результат .